Douglas hout heeft diverse kenmerkende eigenschappen en toepassingen. Te denken van aan het verkleuren van douglas hout, de sterkte van douglas hout en de duurzaamheidsklasse. Ook is deze houtsoort harshoudend. De eigenschappen van douglas hout worden hier uitgebreid beschreven.
Wat voor soort hout is douglas hout?
Douglashout komt van Douglasspar en heeft gewoonlijk een warme uitstraling met een lichtbruine kleur met een rode en/of gele gloed, met donkerdere groeiringen. Doordat deze spar langzaam groeit is het hout van betere kwaliteit en gaat zonder grondcontact gemiddeld 10-15 jaar mee. Geïmpregneerde en gekleurde varianten gaan ongeveer 5 jaar langer mee.
Wat is fijnbezaagd en geschaafd douglas hout?
Fijnbezaagd douglas hout heeft een ruw oppervlak wat een robuuste uitstraling geeft. Deze ruwe afwerking kan er voor zorgen dat er splinters in het hout zitten en dat de maat kan afwijken. Geschaafd douglas hout wordt machinaal glad gemaakt. Dit zorgt voor een gladde strakke uitstraling van het hout, dat het goed te bewerken is, bijna niet splintert en makkelijk te schilderen is.
Wat te doen bij hars uit douglas hout?
Hars is de natuurlijke bescherming van bomen tegen virussen en ongedierte. Het is een natuurlijk product dat hoort bij hout, de hoeveelheid hars en uiterlijk verschilt per boomsoort. Als het warm wordt zullen harsplakken uitvloeien waardoor er groene (en later witte) strepen of stippen op het hout verschijnen. Hars wordt hard en zal door weersinvloeden zelf wegspoelen. Hars kan ook met een borstel makkelijk weggeveegd of geschraapt worden. Als dit niet makkelijk gaat kan de hars eventueel verwarmd worden voor verwijdering. Wegpoetsen met een doek terpentine wil vaak ook helpen.
Wat te doen bij kleurverschil in douglas hout?
Kleurverschil kan ontstaan door verschillende oorzaken, het ene stuk hout kan bijvoorbeeld meer vocht bevatten dan een ander stuk. Licht kan ook effect hebben op de kleur van hout. Het kleurverschil zal na plaatsing door weersinvloeden snel wegtrekken. Douglashout kan het beste na plaatsing worden behandelt met lazuur/beits om de originele kleur te behouden.
Wat te doen bij vergrijzing in douglas hout?
Na verloop van tijd zal alle hout, door invloeden van buitenaf verkleuren en vergrijzen. Het vergrijzen van hout is iets wat gedeeltelijk voorkomen kan worden door het hout te behandelen met beits. Hoe donkerder de behandeling, hoe beter het hout beschermd is.
Maatafwijkingen in douglas hout
Door vocht of droogte ontstaat volumeverandering waardoor douglashout kan uitzetten of krimpen. De oogstperiode, en verwerking van het product zoals dompelen hebben daar ook invloed op. Dit is dan ook de reden dat wij aangeven op onze website dat er een afwijking kan voorkomen van +/- 10 millimeter.
Hoe ontstaan noesten in douglas hout?
noest word ook wel kwast, knoest of weer genoemd. Dit zijn plaatsen waar de takken uit de boom groeide, een knoest heeft daarom een andere richting dan de rest van het hout. Dit hoort bij het karakter van het hout. Loszittende knoesten kunnen met houtlijm weer gemakkelijk vast gezet worden.
Kan Douglas hout kromtrekken?
Een natuurlijke eigenschap van Douglas is dat het kan kromtrekken of torderen. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon toegepast worden. Ons advies is om het hout na levering zo snel mogelijk te verwerken of in de schaduw te leggen, aangezien het bij warmte sneller kromtrekt. Bij montage kunnen de bijvoorbeeld douglas planken het beste met de bolle kant naar buiten gericht vastgeschroefd worden. Hierdoor staan de randen van de plank bij kromtrekken niet in het zicht.
Scheuren in Douglashout. Is dat normaal?
Door vocht of droogte ontstaat volumeverandering waardoor douglas hout kan uitzetten, of krimpen, waardoor ook scheuren kunnen ontstaan. De scheuren die ontstaan hebben over het algemeen geen invloed op de stabiliteit of duurzaamheid van het hout. Er is zelfs de mogelijkheid dat onder invloed van de luchtvochtigheid de ontstane scheuren weer volledig dicht kunnen gaan.
Kernhout en spinthout in douglas hout
Elke boom heeft kern- en spinthout. Kernhout is meestal het wat donkere hout in het binnenste van de boom, spinthout zit tussen het kernhout en de bast in en zorgt voor de sappenstroom. Spinthout is vaak lichter van kleur dan kernhout. Spinthout is minder duurzaam, maar doet niets af aan de sterkte van de douglas balken en zal met de tijd bijkleuren door weersinvloeden. Bij behandelen met een HK lazuur in de juiste kleur zal er voor zorgen dat het kleurverschil na een tijd zelfs niet meer zal opvallen.
Pinholes, gaatjes in douglashout
Het kan voorkomen dat er kleine gaatjes in het geleverde hout zit, dit zijn ‘pinholes’. Deze gaatjes ontstaan door nathoutboorders. Deze nathoutboorders leven van de sapstroom in de boom en gaan dood wanneer de boom gekapt word. In gezaagd / gedroogd hout komen ze niet meer voor. De ontstane gaatjes hebben verder geen effect op het hout en is niets om zorgen over te maken en de pinholes hoeven dus ook niet meer behandeld te worden.
Ruwe plekken, splinters en randen in douglas hout
Fijnbezaagd heeft altijd een ruw oppervlak en kan zaagrafels bevatten. De randen kunnen ook ruw zijn en soms een splinter missen. Dit hoort bij de karakteristieke uitstraling van Douglas. De ruwheid is ook afhankelijk in welke periode het hout gezaagd is, in een nattere periode zal het hout ruwer zijn dan wanneer dit in een drogere periode is verwerkt. Als uw voorkeur uit gaat naar glad Douglas, kies dan voor de geschaafde variant. Hout is een ruw natuurproduct. Het geschaafde Douglas hout in ons assortiment wordt rondom glad gemaakt. Het kan voorkomen dat het hout toch kleine ruwe plekjes heeft. Dit komt doordat de structuur van het hout onregelmatig is, waardoor de machinale schaaf niet alle plekken van het hout raakt. Deze plekken kunnen eventueel zelf gladder gemaakt worden door ze bij te schuren.
Wat te doen tegen schimmel in douglas hout?
Vooral tijdens warme en vochtige periodes kan het voorkomen dat schimmels vat krijgen op hout. Dit uit zich door het zichtbaar worden van schimmelplekken op het hout. Schimmels hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout. Laat bij schimmelvorming het hout goed drogen, daarna is het vaak zo van het hout droog te borstelen of te met bleekwater te borstelen. Mocht er toch nog schimmel zichtbaar zijn kan dit eventueel ook nog met schuren te verwijderen zijn.
Zwarte vlekken in douglashout
Helaas zijn de zwarte vegen en vlekken een nare eigenschap van hout. Hout bevat van nature looizuren. Deze reageren op aanraking met staal. Door bijvoorbeeld contact met stalen heftrucklepels, een stelling of een zaaglijn in het productieproces ontstaan zwarte plekken en strepen. Deze verdwijnen na plaatsing vanzelf door weersinvloeden, maar kunnen ook verwijderd worden met ontweringswater.
Waarom wordt Douglas hout grijs?
Na verloop van tijd zal alle hout, door invloeden van buitenaf verkleuren en vergrijzen, dit is bij douglas hout niet anders. Douglas zal eerst zwart worden en daarna vergrijzen. Het vergrijzen van hout is iets wat gedeeltelijk voorkomen kan worden door het hout te behandelen met beits. Lees hier meer over de nadelen van douglas hout.
Verder raden wij het af om hout in contact met de grond te monteren, wanneer u dit wel doet moet dit goed worden onderhouden, behandeld en in de gaten worden gehouden in verband met eventueel rotten van het hout. Vocht + Hout = Rot.
Zorg dat u het hout goed behandeld, wanneer u dit doet heeft het hout het minste last van weersinvloeden van buitenaf. Hoe meer pigment in de beits, hoe beter de bescherming.