Zwart gedompeld, geïmpregneerd of gespoten: Wat is het verschil?
Steeds vaker zie je de kleur zwart terugkomen in de tuin. Je ziet regelmatig een zwarte schutting in combinatie met betonnen palen. Ook voor overkappingen, schuren en tuinhuisjes wordt zwart hout steeds populairder. Vaak zie je zwarte Zweeds rabat of potdekselplanken als contrast tegen palen van blank hout. Er zijn verschillende technieken om het tuinhout zwart te maken. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen dompelen, impregneren en spuiten?
Hoe wordt hout zwart gedompeld?
Bij zwart gedompeld hout wordt het hout voor een korte periode helemaal ondergedompeld in een bad met zwart impregneermiddel. Bij deze techniek trekt de zwarte vloeistof niet heel erg diep in het hout. Hierdoor krijg je een dun beschermlaagje op het hout. Deze laag kun je een beetje vergelijken met een grondlaag. Gedompeld zwart hout heeft een minder diepe kleur zwart dan zwart gespoten hout en de zwarte laag vervaagd snel. Omdat de vloeistof niet overal even goed pakt is de kleur niet egaal en kunnen er witte plekken zitten bij de noesten en kwasten. Daarnaast kan er een grijze uitslag op het tuinhout ontstaan. Ook kan de originele kleur van het hout door de zwarte laag heen schijnen. De zwarte kleur veeg je er op sommige plekken makkelijk af en de zwarte laag kan bij transport beschadigen.
[products=blog_zwart_gedompeld]
Zwart gedompeld hout moet zo snel mogelijk gebeitst worden.
Het is belangrijk dat het zwart gedompelde hout zo snel mogelijk gebeitst wordt. Zet het tuinhout meteen na ontvangst of anders meteen na montage in de zwarte beits. Regelmatig wordt er bij het dompelen gebruik gemaakt van vers hout. Hou er rekening mee dat het hout nog kan krimpen tijdens het indrogen, hierdoor is het hout minder maatvast. Bij gedompeld hout is er een groter risico op schimmelvorming als de plank niet goed gedroogd is. Zwart gedompeld hout is voordeliger geprijsd dan zwart gespoten hout.
Hoe wordt hout zwart geïmpregneerd?
Voor het zwart impregneren van het hout wordt het hout in een grote ketel gedaan. Vervolgens wordt de ketel vacuümgetrokken. De lucht wordt uit de ketel gehaald en daarna wordt de ketel gevuld met impregneermiddel. Op deze manier wordt de vloeistof onder druk in het tuinhout geperst. Hierdoor komt de vloeistof veel dieper in het hout dan als het hout gedompeld is. De zwarte kleur is egaler en blijf langer mooi. Je hoeft zwart geïmpregneerd hout niet meteen te beitsen.
[products=blog_zwart_geimpregneerd]
Wanneer moet zwart geïmpregneerd hout gebeitst worden?
Mocht je het tuinhout voor een diepere zwarte kleur meteen willen beitsen. Laat dan het hout eerst 1 à 2 maanden drogen, zodat het hout het overtollig impregneermiddel kan uit zweten. Het is wel aan te raden om het hout binnen het eerste jaar te beitsen. Dit om het hout goed te beschermen en om te zorgen dat het hout zijn mooie zwarte kleur behoudt. Geïmpregneerd hout is duurzamer dan gedompeld hout, dit omdat de vloeistof dieper in het hout kan doordringen.
Hoe wordt hout zwart gespoten?
De naam geeft de methode eigenlijk al aan. Bij zwart gespoten hout wordt het tuinhout in een speciale verfmachine machinaal zwart gespoten. Het hout wordt aan alle zijden voorzien van dezelfde afwerking. Het hout gaat tijdens het verven door een kleine mal, hierdoor kan de coating onder veel druk in het hout trekken. Daarna gaat het hout naar een droogoven, in deze oven wordt het hout van binnen naar buiten gedroogd. Dit gebeurt met infraroodlampen en hete lucht. Bij deze methode is kleurverschil binnen een partij hout bijna niet mogelijk en dankzij deze behandeling zullen de planken niet kromtrekken. Met deze coating worden ook barsten, scheuren, schimmels en houtrot optimaal tegengegaan. Het zwart gespoten hout heeft na de behandeling een hele mooie heldere en diepe zwarte kleur. Het hout wordt door de behandeling egaal zwart en krijgt een mooie luxe uitstraling. Het zwart gespoten hout is kleurvast en veel maatvaster dan zwart gedompeld of zwart geïmpregneerd hout.
[products=blog_zwart_gespoten]
Wanneer moet zwart gespoten hout gebeitst worden?
Met zwart gespoten hout heb je meteen een mooie zwarte schutting, overkapping, schuur of tuinhuis zonder dat je meteen met de kwast aan de slag moet. Doordat de planken rondom behandeld zijn, is het hout goed beschermd tegen de weersinvloeden. Dankzij de gebruikte coating gaat het hout aanzienlijk langer mee dan zwart gedompeld of zwart geïmpregneerd hout. Maar ook bij gespoten hout zal het zwart door het weer na verloop van tijd verschalen. Het is daarom wel belangrijk dat er regelmatig onderhoud plaatst vindt.
Dingen om rekening mee te houden met zwart hout in de tuin.
Welke methode er ook gebruikt is om het hout zwart te maken, er zijn dingen waarmee je rekening moet houden bij zwart hout. Het zwarte hout kan in de zomer wel 70 graden warm worden. Het is belangrijk dat het hout en ook de beits hiervoor sterk genoeg zijn. Hou er ook rekening mee dat het hout door de warmte verschillen meer kan gaan werken en hierdoor is de kans op scheurvorming groter. Het verschil tussen warm en koud is immers groter dan bij blanke planken. Zet de zwarte planken extra goed vast, gebruik bij zwart hout meer schroeven of spijkers dan je normaal zou doen. Op deze manier kun je de werking van het hout beperken.
Welke zwarte planken komen er in jouw tuin?
Welke soort zwarte planken het beste bij jouw tuinproject passen is vaak iets heel persoonlijks. Welke zwarte planken je het beste kan kiezen hangt af van welk afwerkingsniveau je zoekt, of je bereid bent om meteen onderhoud te doen en natuurlijk wat voor budget je ingedachte hebt. Alle methodes hebben hun eigen charme en uitstraling.
Wij helpen je graag met je (zwarte) tuinproject.
Heb je vragen over welk hout het beste past bij jouw tuinproject of kunnen we je helpen met het ontwerpen van een nieuwe buitenverblijf? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak. Wij helpen je onder het genot van een kop koffie of thee graag verder.