Menu
EUR
Hout voor buiten: welk hout voor in de tuin?

Hout voor buiten: welk hout voor in de tuin?

Diverse houtsoorten zijn geschikt voor buiten. Populaire houtsoorten voor in de tuin zijn:

  • Douglas hout
  • Geïmpregneerd tuinhout (grenen- of vurenhout)
  • Meranti hout (hardhout)
  • Azobé (hardhout)
  • Eikenhout
  • Thermisch gemodificeerd hout
  • Geïmpregneerd hout (grenen- of vurenhout)

[products=blog_hout_buiten]

Welke houtsoorten zijn populair voor buiten gebruik?

Douglas Hout - De houtsoort douglas hout is de meest populaire houtsoort voor buiten toepassingen.Het kenmerkende warme uiterlijk, de hoge beschikbaarheid en de relatief lage prijs maken douglas hout tot één van de meest populaire houtsoorten voor overkappingen, veranda’s, tuinhuizen en schuttingen. Wij adviseren om douglas hout te beitsen met een goede kwaliteit beits.

Geïmpregneerd tuinhout - Geimpregneerd hout wordt door het impregneren beter bestand tegen schimmels, insecten en andere invloeden van buitenaf die het hout kunnen aantasten. Het impregneermiddel dringt diep in het hout door waardoor een langere levensduur verkregen wordt. Het grote voordeel van impregnatie is dat houtsoorten die minder bestand zijn tegen vocht, geüpgraded worden. Bekende houtsoorten die geimpregneerd worden zijn geïmpregneerd grenen en geïmpregneerd vuren.

Geïmpregneerd tuinhout wordt geïmpregneerd met een chemisch impregneermiddel. Dit proces maakt zachtere houtsoorten zoals grenenhout en vurenhout geschikt voor buiten toepassingen. Hierdoor biedt het hout goede weerstand tegen rot en schimmel. Traditioneel wordt geïmpregneerd hout veel gebruikt in tuinen. Geïmpregneerd tuinhout is goedkoper dan het milieuvriendelijke thermisch gemodificeerde hout. Geïmpregneerd tuinhout is vaak te herkennen aan de groenige kleur. 

Tropisch hardhout - Tropische hardhoutsoorten zoals Azobé, Bangkirai, Angelim Vermelho, Merbau en Meranti hout zijn van nature goed bestand tegen vocht en rot. Onbehandeld gaat tropisch hardhout lang mee. Tropisch hardhout wordt veel toegepast als hardhouten vlonderplanken en als hardhouten schuttingspalen. Het nadeel van tropisch hardhout is dat het afkomstig is uit tropisch regenwoud en dat het lokaal niet beschikbaar is.Kies altijd voor verantwoord hardhout uit verantwoord beheerde bossen.

Eikenhout - De houtsoort eikenhout wordt geclassificeerd als hardhout. Het is een relatief dichte houtsoort en wordt van oudsher veel gebruikt in constructies. Boerderijen werden vroeger al voorzien van een eiken gebint. Je kunt hier eikenhout kopen zoals eiken balken voor overkappingen en eiken Zweeds rabat voor het bekleden van wanden. Eikenhout is van nature zeer duurzaam en relatief goed bestand tegen rot en schimmel. Hierdoor kan eikenhout uitstekend buiten toegepast worden.Wij adviseren om eikenhout wel te beitsen of te oliën. Vers gezaagde eiken balken en planken zijn net als andere houtsoorten gevoelig voor scheurvorming. Houd hier rekening mee. Met goed onderhoud kan eikenhout buiten zeer lang meegaan, zelfs onder zware weersomstandigheden. Eikenhout wordt veel toegepast in luxe overkappingen, poolhouses en eiken constructies.

Thermisch gemodificeerd hout - Thermisch gemodificeerd hout ofwel thermohout is zeer geschikt voor buiten. Door de thermische behandeling heeft het hout een verhoogde weerstand tegen rot en schimmel. Dit maakt dit type hout zeer geschikt voor buiten toepassingen.Thermohout is door het het thermische modificatieproces stabiel hout. Het is ook milieuvriendelijk omdat er geen chemische middelen gebruikt worden. Thermohout heeft een warme, rijke kleur en een mooie afwerking, waardoor het er aantrekkelijk uitziet in buitentoepassingen zoals gevelbekleding, terrassen maak ook tuinmeubilair.

Welke toepassingen kent hout voor buiten?

Tuinhout kent vele toepassingen. Hier zijn enkele voorbeelden van toepassingen van hout voor buiten.

Veranda’s en overkappingen

De afgelopen jaren zijn veel tuinen voorzien van een overkapping. Dit kan een veranda of overkapping aan huis zijn of een vrijstaande overkapping. Vrijstaande overkappingen zijn verkrijgbaar als overkapping met een zadeldak, als kapschuur of als overkapping met een plat dak. Voor overkappingen wordt doorgaans douglas hout gebruikt. Luxe overkappingen en tuinkamers worden vaak gekozen voor eiken balken en een extra luxe afwerking met een schuifpuil.

Kapschuren

Een houten kapschuur is een aanwinst voor je tuin. Voor een kapschuur wordt vaak douglas hout gebruikt. Ook zien we steeds meer dat eikenhout toegepast wordt in kapschuren. Voor de wandbekleding kan naast douglas Zweeds rabat bijvoorbeeld ook gevelbekleding van thermohout toegepast worden.

Houten Schuren

Voor een een houten schuur wordt vaak geïmpregneerd hout toegepast. Ook kan vurenhout toegepast worden mits dit buiten goed in de verf zit. Voor de boeidelen kun je Red cedar boeidelen toepassen. Andere houtsoorten zoals douglas hout en eikenhout zijn ook zeer geschikt om een schuur mee te bouwen.

Schuttingen

Voor schuttingen worden diverse houtsoorten gebruikt. Populair zijn hout-beton schuttingen met een douglas houten tuinscherm. Ook kan er gekozen worden voor een tuinscherm van geïmpregneerd tuinhout. Voor een goedkope schutting kan er ook gekozen worden voor een schutting van geïmpregneerde schuttingplanken. Kies bij voorkeur voor betonpalen.

Wat is belangrijk bij hout voor buiten?

Hout voor buiten in de tuin moet voldoen aan het volgende:

  • Duurzaamheid: Hout voor buitengebruik moet duurzaam zijn en van nature bestand tegen rot en insecten.
  • Esthetiek: Het hout moet er goed uit zien en eventueel mooi egaal vergrijzen.
  • Kosten: Hout voor buiten is vaak relatief goedkoop. Te denken valt aan douglas hout en geïmpregneerd hout. Voor bijvoorbeeld woningverbetering of een extra luxe overkapping kun je kiezen voor de iets duurdere houtsoorten. De prijs wordt meestal bepaald door de beschikbaarheid van het hout. Het is een kwestie van vraag en aanbod.
  • Verven, beitsen of oliën: Bescherm buitenhout tegen de elementen door het hout te verven, te oliën of door het hout te beitsen. Regelmatig onderhoud is zeer belangrijk voor de levensduur van je constructie.

Tags

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over onze laatste acties
Winkel met webshop
Houthandel sinds 1979. Wij hebben naast onze webshop, ook een winkel nabij Zwolle.
Bezorging
Gratis levering vanaf €1500,-. Levertijd gemiddeld 7 werkdagen
Ruime voorraad
Ruime voorraad hout: zowel online, als in onze winkel
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter. Let op, uw reactie wordt gepubliceerd onder het artikel. Dit is geen contactformulier.

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!