Hoe maak ik mijn tuinhout winterklaar?
Er zijn op het internet genoeg tips over hoe je de tuin winterklaar maakt. Deze tips gaan vaak over de planten en de dieren in de tuin, maar niet over het tuinhout. Toch is het belangrijk om ook de houten tuinmeubels, de schutting, de vlonder, de overkapping, de schuur of het tuinhuisje klaar te maken voor de winter. Met de juiste voorbereiding en onderhoud kun je de levensduur van het tuinhout aanzienlijk verlengen.
Zorg dat vocht geen grip krijgt op het hout.
Nederland staat bekend om zijn natte herfst en winter. En vocht is één van de grootste vijanden van hout. Om te zorgen dat het vocht zo min mogelijk grip krijgt op het hout, is het belangrijk om te zorgen dat het hout schoon en opgeruimd blijft. Door vuil, mos en bladeren kan het hout te lang vochtig blijven. Als je veel last hebt van bladval, haal dan regelmatig de bladeren weg bij het tuinhout.
Hou overtollig vocht weg bij de schutting.
Kijk bij de schutting of deze genoeg luchtruimte heeft aan de onderkant. Probeer het houten tuinscherm 5 cm van de grond te houden. Anders kan het vocht van de grond in de schutting trekken en kan de schutting gaan rotten. Hou ook de bomen en planten in de gaten, snoei ze bij als ze te dicht op de schutting staan. Op bomen en planten blijft het vocht langer zitten en dit kan dan weer in de schutting trekken.
Verwijder vuil en aanslag van de schutting.
Maak de schutting schoon door hem af te spoelen met water, met de tuinslag kun je het meeste vuil en aanslag verwijderen. Blijven er vlekken op de schutting zitten? Dan is het verstandig om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Als een vlek langere tijd op het hout zit, dan kan de vlek in het hout trekken en wordt het lastiger om de vlek te verwijderen.
Zorg voor goede bescherming van de schutting met olie of beits.
Als de schutting gemaakt is van een zachte houtsoort zoals vuren- of grenenhout, dan zijn de tuinschermen vaak al geïmpregneerd. Tuinschermen van Douglas hout en hardhout worden vaak onbehandeld geplaatst. Als de schutting niet geïmpregneerd is, dan kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen. De schutting behandelen met olie (hardhout) of beits geeft de schutting altijd een extra laag bescherming en zal de levensduur van de schutting verlengen.
Behandel een vergrijsde schutting met hout ontgrijzer.
Ook als je een schutting van onbehandeld hout hebt en deze schutting al een tijdje hebt staan, dan kun je nog steeds het nodige doen om de schutting weer in goede conditie te krijgen. Als de schutting vergrijsd is, kun je met een hout ontgrijzer ervoor zorgen dat de originele kleur weer tevoorschijn komt. Na het gebruik van een hout ontgrijzer is het belangrijk om de schutting met beits te behandelen, zodat de schutting weer voor een langere tijd beschermd is.
Maak de tuinmeubels schoon en behandel ze met beits.
Maak de tuinmeubels voor de winter goed schoon met een sopje met groene zeep of baking soda. Laat de meubels goed drogen en behandel ze daarna met beits.
Berg de meubels op als je daar de mogelijkheid voor hebt.
Berg de tuinmeubels op in een schuur of onder een overkapping, op deze manier haal je de tuinmeubels weg uit de weersinvloeden. Let wel op de temperatuur en luchtvochtigheid van de opslagplek, bij grote temperatuurverschillen kan het hout gaan werken.
Wees voorzichtig met afdekken van de meubels.
Blijven de tuinmeubels buiten staan, kijk dan uit met het afdekken van houten meubels. Hout heeft namelijk ademruimte nodig. Als je de meubels toch afdekt, zorg er dan voor dat de hoes nooit vlak over het hout ligt. Haal om de paar weken de hoes van de meubels af, zodat het vocht onder de hoes weg kan. Als het vocht in de hoes blijft zitten, dan zal het vocht in het hout trekken en zal het hout sneller gaan schimmelen.
Met het juiste onderhoud zorg je dat de vlonder niet glad wordt.
Groene aanslag op het hout ontstaat vaak door algen en mos. Algen en mos hebben de eigenschap om vocht vast te houden. Dit brengt de nodige problemen met zich mee, een natte plank met groene aanslag wordt niet alleen glad. Door de groene aanslag kan het hout niet snel genoeg drogen en kan het hout gaan rotten.
Maak de vlonder goed schoon en zet hem in de beits.
Het is belangrijk om het hout dus goed schoon te houden, doe dit bijvoorbeeld met een sopje met groene zeep. Laat de vlonderplanken na het schoonmaken goed drogen, behandel daarna de vlonder met beits. Door de vlonderplanken te behandelen met beits, zorg je dan het vocht minder goed in de planken kan trekken en krijgen algen en mos ook minder kans om te groeien.
Kijk uit met zout op de vlonder.
Let op met strooien in de winter bij hout. Op zich kan het geen kwaad, maar spoel het hout goed af nadat de dooi heeft ingezet. Daarmee kun je voorkomen dat het zout in het hout trekt en vlekken maakt.
Behandel je overkapping, schuur of buitenhuisje met de juiste beits.
Maak de buitenkant van het buitenverblijf schoon en laat het hout goed drogen. Loop een rondje om het buitenverblijf heen en kijk of de ramen en deuren nog heel zijn en alles goed sluit. Behandel het buitenverblijf met bijpassende olie, beits of verf.
Verwijder het vuil uit de dakgoot.
Maak de dakgoot regelmatig schoon. Hoe vaak je de dakgoot moet schoonmaken is afhankelijk van de hoeveelheid bladval in de tuin. Als je een langere tijd het vuil (o.a. bladeren, takjes en mos) niet uit de dakgoot verwijderd, dan kan de dakgoot verstopt raken. Hierdoor gaat de dakgoot overlopen en komt het regenwater op ongewenste plekken terecht en dat kan invloed hebben op hoe vochtig het tuinhout wordt.
Verwijder vuil en aanslag van het dak.
Maak het dak schoon met de tuinslag, om zo het zand, stof en ander vuil te verwijderen. Zit er groene aanslag op het dak, verwijder dat met een sopje met groene zeep.
Hou in de winter de hoeveelheid sneeuw goed in de gaten. Kijk goed of de houten dakconstructie het gewicht van de sneeuw aan kan. Verwijder de sneeuw als het te veel wordt of te lang blijft liggen.
Wees voorzichtig met:
- Vul geen scheuren op, hout leeft en zal door de weersinvloeden krimpen en uitzetten. Vul je de scheuren op, dan kan het hout daar niet meer bewegen en zal de natuurlijke structuur van het hout beschadigd raken.
- Gebruik geen hogedrukreiniger voor het schoonmaken van het tuinhout, hiermee kun je de toplaag van het hout beschadigen.
- Kijk uit met schuursponsjes en andere schurende en bijtende (schoonmaak)middelen. Dit kan de beschermlaag beschadigen.