Menu
EUR
Hoe kan je douglas hout het beste behandelen?

Hoe kan je douglas hout het beste behandelen?

Wat is Douglashout?

Douglashout is afkomstig van de Douglasspar, een boomsoort die van origine uit Canada komt, maar tegenwoordig ook in Europa groeit, met name in Frankrijk en Duitsland in het Zwarte Woud. Sinds de laatste 25 jaar van de vorige eeuw groeit de Douglasspar ook in Nederland. Deze bomen kunnen in Europa een hoogte van wel 50 meter bereiken. Douglashout is te herkennen aan zijn geelrode tot geelbruine kleur, die na verloop van tijd vergrijst. De Douglasspar groeit in koude klimaten, wat resulteert in een dichte houtstructuur. Dit maakt het hout stevig en goed bestand tegen weersinvloeden. Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3 en wordt veel buitenshuis gebruikt voor het bouwen van veranda's, pergola's, overkappingen, tuinhuizen en schuttingen. Onbehandeld heeft het hout een levensduur van tien tot vijftien jaar. Voor een langere levensduur is een behandeling noodzakelijk. Douglashout kan behandeld worden met olie, beits of verf.

Waarom Douglashout behandelen?

Het behandelen van Douglashout is cruciaal om schimmels, houtrot en de nadelige effecten van weersomstandigheden te voorkomen. Vooral de delen van het hout die in de grond zitten, zijn extra gevoelig voor vocht en daardoor vatbaar voor schimmels en houtrot. Boven de grond worden het uiterlijk en de duurzaamheid van het hout beïnvloed door regen, zon en wind. Regen maakt het hout kwetsbaar voor schimmels en houtrot, terwijl de zon het hout snel laat vergrijzen. Het behandelen van Douglashout werkt het beste als dit direct na de verwerking gebeurt.

Douglas hout behandelen met olie

Een optie voor het behandelen van Douglashout is het gebruik van olie. Olie zorgt ervoor dat de kleur van het hout dicht bij de oorspronkelijke houtkleur blijft en remt de vergrijzing, omdat UV-stralen geen invloed meer hebben. Groene aanslag krijgt ook geen kans meer. Olie trekt in het hout zonder een film achter te laten. Er zijn transparante en gekleurde varianten beschikbaar. Hout moet elke twee à drie jaar opnieuw geolied worden om de bescherming te behouden.

Douglas hout behandelen met beits

Een andere methode is het behandelen met beits. Beits biedt een betere bescherming dan olie en verlengt de levensduur van het hout aanzienlijk. Beits is verkrijgbaar in verschillende kleuren of naturel. Beits is semi-dekkend: het trekt deels in het hout en vormt een dunne film. De houtstructuur en nerven blijven zichtbaar, afhankelijk van de gekozen kleur. Beits beschermt het hout tegen schimmels, houtrot en weersinvloeden. Gemiddeld moet hout elke zeven jaar opnieuw gebeitst worden.

Douglas hout behandelen met verf

De laatste optie is het behandelen van Douglashout met verf. Verf is volledig dekkend en trekt niet in het hout, maar vormt een film aan de buitenkant. De houtstructuur en nerven zijn hierdoor niet zichtbaar. Als je een specifieke kleur en een strakke look wilt, is verf een goede keuze. Deze methode is het duurzaamst; verf hoeft maar elke tien tot twaalf jaar vernieuwd te worden. Een nadeel van verf is dat het na verloop van tijd kan gaan afbladderen.

Bij alle behandelingsmethoden is het belangrijk om het hout eerst goed schoon te maken en te ontvetten voordat je gaat oliën, beitsen of verven. Hierdoor hechten de beschermende lagen beter en blijft het hout langer mooi en beschermd.

[products=blog_hout_beste_behandelen]

Tags

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over onze laatste acties
Winkel met webshop
Houthandel sinds 1979. Wij hebben naast onze webshop, ook een winkel nabij Zwolle.
Bezorging
Gratis levering vanaf €1500,-. Levertijd gemiddeld 7 werkdagen
Ruime voorraad
Ruime voorraad hout: zowel online, als in onze winkel
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter. Let op, uw reactie wordt gepubliceerd onder het artikel. Dit is geen contactformulier.

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!