Menu
EUR
Heeft douglas hout nadelen?

Heeft douglas hout nadelen?

Door: Raymond Heibrink Reacties: 0

Net als alle andere houtsoorten heeft douglas hout zowel voordelen als nadelen. In dit artikel gaan we dieper in op de nadelen van douglashout. De nadelen van douglas hout zijn onder andere het vergrijzen van het hout, aanwezigheid van watervlekken op het hout, scheurvorming en de vochtbestendigheid. Het is bij de bouw van een project belangrijk om rekening te houden met de verschillende eigenschappen van douglas hout. 

Douglas hout heeft enkele nadelen zoals:

  1. Douglas hout zal op den duur vergrijzen;
  2. Er kunnen watervlekken zichtbaar worden door vochtinwerking;
  3. Douglas hout bevat van nature noesten;
  4. Bij het drogen van douglas hout ontstaat scheurvorming.
  5. Douglas hout is kwetsbaar voor vocht

Hieronder zullen we dieper ingaan op de nadelen van douglashout.

1. Douglas hout zal vergrijzen

Een nadeel van douglas hout is dat het hout zal vergrijzen door inwerking van UW licht en vocht. Veel houtsoorten vergrijzen door inwerking van UV licht. Dit geldt ook voor douglas hout. De kenmerkende warme kleur van douglas hout kan behouden worden door het toepassen van een pigment houdende beits zoals Hk lazuur Douglas of Van Gelder beits douglas.

[products=blog_nadelen_beits]

Het beitsen moet regelmatig herhaald worden. Uiteindelijk zal douglas hout vergrijzen.

douglas hout vergrijzen

 

2. Watervlekken op douglas hout

Watervlekken op douglas hout zijn een normaal verschijnsel maar worden ook als nadeel ervaren. Ook kan vers douglas hout zwarte schimmelvlekken hebben. Met ‘ontweringswater’ kunnen schimmelvlekken en watervlekken verwijderd worden. Houd er altijd rekening mee dat watervlekken zichtbaar kunnen worden op douglas hout. 

Watervlekken douglas hout

3. Douglas hout bevat noesten

Noesten zijn de plekken in het hout waar voorheen een zijtak groeide. Een nadeel van douglas hout is dat het relatief veel noesten kan bevatten. Deze noesten geven douglas hout echter ook een levendig en kenmerkend uiterlijk. Bij de keuze voor douglas hout moet er rekening mee worden gehouden dat douglas hout noesten bevat. 

Noesten douglas hout

4. Scheurvorming in douglas hout

Hout werkt van nature. Voor buiten gebruik wordt veelal vers gezaagd douglas hout toegepast. Dit hout is niet gedroogd en bevat van nature relatief veel vocht. Wanneer douglas hout in een constructie wordt toegepast dan zal het hout gaan werken en uiteindelijk gaan scheuren. Bij douglas balken zullen deze scheuren in de winter kleiner worden. Bij douglas planken en douglas rabatdelen moet er bij het plaatsen rekening mee worden gehouden dat het hout zal werken. Wanneer dit niet gebeurt kunnen er kieren ontstaan tussen de planken of het rabat. Ook zullen douglas rabatdelen gaan scheuren wanneer deze niet op de juiste wijze gemonteerd worden.

5. Douglas hout is kwetsbaar voor vocht

Douglas hout is net als de meeste houtsoorten slecht bestand tegen de inwerking van vocht.Veel schuttingbouwers gebruiken daarom ook betonpalen bij het plaatsen van een schutting. Beton is goed bestand tegen vocht. Bij de bouw van een veranda of overkapping worden meestal betonpoeren toegepast. Hierdoor blijft de douglas paal 15 tot 20 cm boven de grond en zal vocht minder de kans krijgen om het hout aan te tasten.

douglas hout roest

Kan douglas hout tegen water?

Douglashout kan van nature tegen water en regen. Het is een harshoudende houtsoort die relatief duurzaam is bij buiten gebruik. Het is dus uitstekend geschikt voor buiten toepassingen zoals pergola’s, carports, veranda’s, overkappingen, schuttingen en tuinhuisjes. Wél kan de inwerking van vocht zichtbaar worden als vochtplekken of zelfs zwarte vlekken op het hout. Deze plekken kunnen achteraf eventueel behandeld worden met ‘Ontweringswater’. Dit is een bijtend zuur (10% oxaalzuur) gemengd met water. Hiermee kunnen vochtplekken en schimmel plekken achteraf behandeld worden. Grijze plekken kunnen behandeld worden met hout ontgrijzer.

[products=blog_nadelen_ontgrijzer]

Douglas hout onder de grond zoals douglas palen

Vochtinwerking door grondwater en vocht is sterk nadelig voor de levensduur van elke houten constructie. Of het nu hardhout (eikenhout) óf douglas hout betreft, op den duur zal bij grondcontact hout gaan rotten. Daarom moet voorkomen worden dat hout in contact staat met de grond. Dit kan door het toepassen van paalpunten, een schroeffundering of betonpoeren. Een schroeffundering wordt toegepast bij een grondsoort met een minder goede draagkracht, zoals klei en veen. Wanneer het even mogelijk is qua draagkracht dan adviseren wij het gebruik van betonpoeren. Paalpunten kunnen namelijk op den duur gaan roesten en verweren. Dit geeft lelijke vlekken op het hout. 

Bij een schutting zijn betonpoeren geen oplossing. Kies van betonpalen of behandel de douglas paal eerst voordat deze geplaatst wordt. Een douglas paal kan bij grondcontact extra beschermd worden door gebruik te maken van ‘Zwarte teer’ op basis van bitumen.

[products=blog_nadelen_betonpoeren]

Douglas hout boven de grond zoals douglas rabat, balken en planken

Douglas hout staat boven de grond niet constant in contact met water. Tijdens natte periodes wordt het hout nat en zullen scheuren kleiner worden. In droge periodes kan het hout juist krimpen en gaan scheuren. De werking (krimpen en uitzetten) van douglas hout kan als een nadeel ervaren worden. Boven de grond wordt douglashout buiten ook blootgesteld aan zonlicht (UV-licht). Hierdoor zal het hout op den duur vergrijzen. Dit vergrijzingsproces is te vertragen door gebruik te maken van een pigment houdende beits of olie. Houtbeits zoals Remmers HK Lazuur douglas, beschermt ook tegen de inwerking van schimmels en uiteindelijk tegen houtrot. 

Heeft douglas hout noesten?

Douglas hout heeft van nature noesten. Dit in tegenstelling tot lariks hout, dat minder noesten bevat. Uit de noesten van douglashout kan hars lekken. Ook kunnen noesten bij droogte uit het hout vallen. 

Is douglas hout onderhoudsvrij?

Douglas hout is niet per definitie onderhoudsvrij. Deze houtsoort kan wel onbehandeld buiten toegepast worden. Voor een extra lange levensduur en extra bescherming van het hout, adviseren wij om het hout te behandelen met een beits, olie of eventueel verf bij kozijnen. Douglas hout is bij buiten gebruik niet onderhoudsvrij.

Wat is beter Douglas of geïmpregneerd hout?

Douglas hout valt onder duurzaamheidsklasse 3 en gaat onbehandeld 10 tot 15 jaar mee. Douglas hout is matig duurzaam. Geïmpregneerd hout valt onder duurzaamheidsklasse 2-3 en kan 10 tot soms wel 25 jaar mee gaan. Dit hout is matig duurzaam tot zelfs duurzaam. In het algemeen is geïmpregneerd hout beter bestand tegen schimmels. Daarom worden schuttingpalen soms ook van geïmpregneerd hout gemaakt. Deze gaan meestal 10 tot 15 jaar mee omdat ze in direct contact staan met de grond.

Wat is beter hardhout of douglas?

Hardhout is beter bestand tegen schimmels en valt onder duurzaamheidsklasse 1 of  2. Hardhout gaat 15 tot 25 jaar of zelfs langer mee. Qua duurzaamheidsklasse is hardhout dus beter dan douglas hout.

Tags

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over onze laatste acties
Winkel met webshop
Houthandel sinds 1979. Wij hebben naast onze webshop, ook een winkel nabij Zwolle.
Bezorging
Gratis levering vanaf €1500,-. Levertijd gemiddeld 7 werkdagen
Ruime voorraad
Ruime voorraad hout: zowel online, als in onze winkel
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter. Let op, uw reactie wordt gepubliceerd onder het artikel. Dit is geen contactformulier.

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!