Menu
EUR
Douglas hout vs andere houtsoorten

Douglas hout vs andere houtsoorten

Douglas hout is de afgelopen jaren enorm populair geworden, zowel voor doe-het-zelf projecten als in de bouw. Deze houtsoort kent namelijk een groot voordelen ten opzichte van andere houtsoorten. Om een juiste keuze te maken, is het handig om Douglas hout te vergelijken met andere veelgebruikte houtsoorten. Hieronder vergelijken we Douglas hout met hardhout, steigerhout, grenen, vuren en eikenhout.

Douglas hout vs hardhout

Hardhout staat bekend als een van de sterkste en meest duurzame houtsoorten, meestal afkomstig van loofbomen. Douglas hout is makkelijker te bewerken dan hardhout. Hoewel hardhout vaak steviger is dan zachthout, zijn er uitzonderingen. Douglas hout, afkomstig van de Douglasspar, is een van deze uitzonderingen. Ondanks dat het een naaldhoutsoort is, heeft het een hoge sterkte en duurzaamheid, vergelijkbaar met hardhout. Zachthout groeit sneller dan hardhout, waardoor Douglas hout doorgaans goedkoper is. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor vele projecten, waarbij een balans tussen kosten en duurzaamheid gewenst is.

Belangrijke verschillen tussen douglas en hardhout zijn:

  • Hardhout gaat langer mee te opzichte van douglas hout. Het is beter bestand tegen grondcontact.
  • Douglas hout is goedkoper.
  • Douglas hout is Europees hout.
  • Douglas hout is zachter en dus veel makkelijker te bewerken.

Douglas hout of steigerhout

Steigerhout is eigenlijk vurenhout dat oorspronkelijk werd gebruikt voor bouwsteigers. Dit hout is relatief ruw en heeft een lichtgele kleur, in tegenstelling tot de geelbruine tot roodbruine kleur van Douglas hout. Douglas hout valt in in duurzaamheidsklasse 3 en vurenhout valt in duurzaamheidsklasse 4. Douglas hout heeft een nettere uitstraling en is harder. Dit maakt het geschikter voor toepassingen waar stevigheid en esthetiek belangrijk zijn, zoals bij veranda's, vlonders en schuttingen. Steigerhout is iets goedkoper en wordt veel gebruikt voor tuinmeubelen en interieurprojecten. Hoewel vurenhout behandeld moet worden voor buitengebruik, is dat bij Douglas hout optioneel.

Belangrijke verschillen tussen douglas hout en vuren steigerhout zijn:

  • Douglas hout heeft ene hogere duurzaamheidsklasse.
  • Steigerhout is meer geschikt voor steigerhouten meubels en interieurprojecten.
  • Steigerhout moet buiten altijd behandeld worden.

Douglas hout vs grenenhout

Grenenhout komt van de grove den en is, net als Douglas hout, een naaldhoutsoort. Het heeft een lichtgele kleur en een kenmerkende vlammentekening, vaak met knoesten. Beide houtsoorten gaan gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Grenenhout valt onder duurzaamheidsklasse 4 en douglas hout onder duurzaamheidsklasse 3. Douglas hout wordt echter harder na droging door de aanwezige hars, wat de duurzaamheid en sterkte verhoogt. Beide houtsoorten zijn goed te impregneren en makkelijk te bewerken, maar Douglas hout wordt over het algemeen als iets hoger van kwaliteit beschouwd.

Belangrijke verschillen tussen douglas hout en vuren grenenhout zijn:

  • Douglas hout heeft een hogere kwaliteit.
  • Douglashout wordt harder na droging.
  • Grenenhout is relatief goedkoop.
  • Grenenhout heeft een lagere duurzaamheidsklasse ten opzichte van douglas hout.

Douglas hout vs vurenhout

Vurenhout, afkomstig van de fijnspar, is een veelgebruikte zachthoutsoort in de bouw. Het heeft een witachtige tot lichtgele kleur en moet voor buitengebruik geïmpregneerd worden om de levensduur te verlengen. Douglas hout daarentegen kan zonder behandeling buiten worden gebruikt, hoewel impregnatie de duurzaamheid verder verhoogt. Vurenhout is veelzijdig en geschikt voor diverse bouw- en renovatiewerkzaamheden. Douglas hout biedt een hogere kwaliteit en meer toepassingsmogelijkheden, zowel binnen als buiten. Vurenhout is doorgaans goedkoper dan douglas hout.

Belangrijke verschillen tussen douglas hout en vurenhout zijn:

  • Douglas hout valt onder een hogere duurzaamheidsklasse.
  • Douglas hout gaat buiten langer mee.
  • Onbehandeld vurenhout is meer geschikt voor een droge omgeving.
  • Vurenhout is goedkoper dan douglas hout.

Douglas hout vs eikenhout

Eikenhout is een hardhoutsoort en staat bekend om zijn duurzaamheid (duurzaamheidsklasse twee) en karakteristieke geelbruine tot donkerbruine kleur. Hoewel eikenhout duurzamer is dan Douglas hout, is het ook gevoeliger voor vocht en vervorming als het niet goed gedroogd is. Eikenhout is aanzienlijk duurder dan Douglas hout, wat een belangrijke factor kan zijn bij het maken van een keuze. Douglas hout biedt een uitstekende combinatie van duurzaamheid, sterkte en prijs, wat het een veelzijdige optie maakt voor veel projecten. Eikenhout valt onder duurzaamheidsklasse 2. Dit is één klasse hoger dan douglas hout. Eikenhout bevat looizuur. Gebruik alleen schroeven en spijkers die bestand zijn tegen inwerking van looizuur.

Belangrijke verschillen tussen douglas hout en eikenhout zijn:

  • Eikenhout valt onder een hogere duurzaamheidsklassen.
  • Eikenhout is duurder ten opzichte van douglas hout.
  • Eikenhout wordt veel toegepast in luxe overkappingen en kapschuren.
  • Eikenhout bevat looizuur.

Conclusie

De keuze tussen Douglas hout en andere houtsoorten hangt af van het specifieke project, het beschikbare budget en de gewenste levensduur van het hout. Douglas hout biedt een uitstekende balans tussen duurzaamheid, sterkte en kosten, wat het een populaire keuze maakt voor zowel binnen- als buitenprojecten. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van elke houtsoort te overwegen en advies in te winnen bij houtexperts om de beste keuze voor jouw project te maken.

Tags

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over onze laatste acties
Winkel met webshop
Houthandel sinds 1979. Wij hebben naast onze webshop, ook een winkel nabij Zwolle.
Bezorging
Gratis levering vanaf €1500,-. Levertijd gemiddeld 7 werkdagen
Ruime voorraad
Ruime voorraad hout: zowel online, als in onze winkel
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter. Let op, uw reactie wordt gepubliceerd onder het artikel. Dit is geen contactformulier.

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!